lørdag, desember 31, 2011

Nye utgivelser

I går kom My Dying Pony sin andre singel ut. En cover versjon av Daniel Ingram sin "Winter Wrap Up" i en melodisk death metal versjon som abslutt står seg i forhold til originalen. Duoen består av norske Dead player og amerikaneren 10RSAX

Norsk amerikansk samarbeid finner man mellom NXP og The Haters. Der førstnevnte har remixet en låt av sistnevnte. Mer om det finner du her.

fredag, desember 30, 2011

Hornorkestret - Fjær og jern (album anm.)


Allerede på omslaget aner man at dette er noe utenom det vanlige. Et reinsdyr og et åpent kjøleskap med bandet Hornorkestret og et album med tittelen "Fjær og jern". Enten er dette århundrets kalkun utgivelse eller så er dette banebrytende fantastisk musikk. Av og til griper skjebnen inn og virkeliggjør håp og omskaper det til musikk for evigheten. Så også i dette tilfellet (takk og pris).

Orkestret ble startet i 1999 for å utforske naturlige og akustiske lyder, noe de i all hovedsak også gjør på albumet, med noen få elektriske innslag som ikke får prege lydbildet, men underbygge stemningen. Hovedinstrumenteringen er en variert blanding av reinsdyrgevir som er bestrengede og blir lydbærende ved hjelp av pinner, stokker, stein og knokler. Dette blir så ispedd feltopptak av alt fra pingviner og fjellrype til hval og knirkende båtskrog.

Følelsen av åpne landskap som brer seg utover ditt nærvær har nok aldri før blitt formidlet så virkningsfullt og sterkt som på dette albumet. Samtidig har den en særdeles sterk musikalsk verdi som kommer til overflaten. Av alle utgivelser i 2011 er dette utvilsomt ett av de mest originale og sterkeste både i musikalitet og fremførelse. Av alle coverversjoner som Mari Boine har vært utsatt for har Hornorkestret faktisk gjort en versjon av "Gula Gula" som kommer opp mot originalen i praktfull utførelse og i sin høyst egne tolkning som gir versjonen sitt eget liv.

Dette er et album som strutter av originalitet og sklir under huden på lytteren og setter seg fast for evig og alltid for den som er åpen for ny musikk i ny drakt. Helt klart et album i kategorien "10 album på en øde øy".

Albumet kom ut 12 desember og distribueres av Looop.

fredag, desember 09, 2011

Personal Best #1 ute nå

Endelig er Lasse Marhaug ute med første nummer av sin fanzine Personal Best. Og dette er noe du vil kjøpe snarest. I hvertfall hvis du er opptatt av ny musikk.

Fanzinen har fått undertittelen "Noise, Music and Beyond" og viser vei inn i en samling intervjuer, dybdeintervjuer, av artister/kunstnere som alle er linket opp mot støymusikk på en eller annen måte.

Her finner man i alt 13 intervjuer hvor man virkelig får komme under huden på de aller fleste intervjuobjektene. To av disse er norske; Sindre Bjerga og Zweizz, resten er spredd utover kloden. Alt er skrevet på engelsk, slik at mange fler enn nordmenn kan få glede av fanzinen og layouten er bortimot fraværende sånn at man blir aldri forstyrret i lesingen. Bildene er i svart/hvitt og ofte plassert over en hel side.

Alt dette og annonser for alskens selskaper og festivaler og slikt fordelt utover 90 sider, trykt på trykkeri og viser at fanziner i 2011 er noe langt mer enn klipp og lim og stift i hjørnet estetikken som rådet for noen år siden. Dette er like profft som etthvert magasin du finner på Narvesen, men du finner ikke disse intervjuet i noen magasiner i kiosken på hjørnet (med ett mulig unntak av The Wire). Ca 80 kr inkl porto er så billig at du har ikke råd til ikke å utvide din musikalske horrisont. Gleder meg vilt til #2 allerede, måtte det komme raskt.

"Ny" Dog Age låt fra arkivet deres

The Dark Summerbee Isles by Dog Age

Kongefamilen med plateutgivelse (i dag)


onsdag, desember 07, 2011

Platesamleren rører på seg igjen

Vi var mange som kjente ett ekstra sug av savn når Platesamleren valgte å kaste inn håndleet tidligere i år. Nå har primus motor og redaktør Bjørn Luka kjent savnet etter sagmugget og entrer sirkusarenaen igjen til manges lettelse og glede.

Fanzinen Platesamleren startet opp som Goldies en gang på 1990-tallet og har siden starten utkommet i hele 111 papirutgaver. Svært imponerenfde i seg selv. Ikke mindre imponert blir man når man til stadighet finner ut at man må ty til eldre utgaver av magasinet for å finne ut om pressinger i Norge (og Skandinavia) av utenlandske artister og ikke minst alt man ikke viste var mulig å grave frem av historier og anekdoter om norske artister.

Obskurre artister knapt noen utenfor bandet har hørt om har blitt gitt sine 15 minutter av oppmerksomhet på lik linje med lengre artikkler om mer kjente artister. Hele tiden med utgangspunkt at det er platesamlere som kjøper og nitidig sluker hvert ord.

Nå har Platesamleren (som Goldies skiftet navn til etter #84) blitt børstet støv av igjen. Etter en lengre samtale med Stein Arve Berg har han og Bjørn Luka bestemt at neste nummer av Platesamleren, altså nr.112, skal bli en realitet og da kun tilgjengelig digitalt på Yudu på lik linje med de som allerede ligger der ute. Har dere ikke sjekket de opp, så er klikk her.

Altså ingen papirutgave og de poengterer at dette er et prøveprosjekt. "Vi håper og satser på å ha det ferdig i slutten av januar/ begynnelsen av februar. Kanskje vi etter hvert kan utforme det så det passer til diverse lesebrett. Muligens det da vil koste noen små kroner. Skal se på det." uttaler Luka i en pressemelding og oppfordrer alle som måtte ha noen "...tillegg eller rettelser til de siste blad, eller annet stoff som de ønsker inn, så ta kontakt. Mengden stoff som nå kan ta inn er uendelig, da vi ikke lenger har trykkekostnader.". Dette er virkelig en velkommen julegave for alle norges platesamlere!

Minner om at tidligere medredaktør i Goldies, Wholsen, enda gir ut en platesamlerfanzine under navnet Goldies. Der i gården loves det ennå papirutgaver og nye utgaver. Tilsammen utgjør disse to fanzinene en svært viktig kulturhistorisk funksjon som ingen andre klarer å fange opp, med få unntak.

tirsdag, desember 06, 2011

Julens gateplate fra EKKO

I et samfunn der julegaver i stor grad er forbundet med økonomi og materialisme omhandler "Et juleønske" gaven det er å bli forstått og godtatt av andre.

Sangen er skrevet og produsert av Lars Myrvoll, Ole-Erik Ulvin, Bjørnar Karlsen og Vebjørn Kristensen, sammen med Hallstein Sandvin i Store Studio i Bodø. Utgivelsen er et samarbeid mellom Gatemagasinet EKKO og plateselskapet Beyond Records.

Ved å kjøpe plata er du med å støtte mennesker som på en eller annen måte er ekskludert fra det ordinære arbeidsmarkedet. Selgerne kjøper den for kr. 10,- og selger den videre for kr. 20,-. Husk å kjøp EKKO magasinet og EKKOs julebok samtidig. Sistnevnte med Halvdan Sivertsen som forside.

fredag, desember 02, 2011

The Phantoms med nytt album

The Phantoms feirer at de har ute ett nytt album i dag. Det er tilgjengelig både på flunkende flott vinyl og alternativt enten på CD eller DL. Nok om det, albumet har fått navnet "Phantom Physics" og skal markeres behørig i løpet av helgen. Singelen "Soprano" kom tidligere i uken og ligger allerede på iTunes og Spotify.

I dag starter de opp med en release konsert på Ivars kro i Oslo. Release for sitt andre album i løpet av bandets snart 14 år lange historie, vitner om tid til å plukke ut de beste låtene for å gjøre knallalbum. Deres forrige album "Oslo By Night" kom ut i april 2006 (og som DL i juni 2011) og er fortsatt en kraftpille for enhver med nedadgående sinnstemning. Vi snakker her om ska med en hang til 2Tone bevegelsen, men som også skuler mot hva som skjedde på Jamaica på 1960 og 70-tallet.

Dagen etter er bandet i Trondheim hvor de først gjør en lanseringskonsert i butikken til Big Dipper, i lag med Ryanbanden, som kom med sin julesingel sist fredag. Den konserten er planlagt til 14:30.

Senere samme kveld er de å se på Lobbyen i Trondheim, hvor de spiller i lag med SKA-frika, som er ett relativt ferskt men svingende ska band fra Trøndelag. Som om ikke det er nok kan det hende at det blir en spontan konsert på Lillehammer søndag 4. desember...de som er i byen på søndag får krysse fingrene og holde ørere og øyne åpne for å sjekke ut om et av norges beste ska band er i byen.


My Dying Pony debuterer


Den norsk/amerikanske duoen My Dying Pony debuterte i natt med singelen "Faded Memories/Friendship is Magic Theme". Duoen består av norske The Dead Players og amerikaneren 10RSAX. Sammen har de komponert og spilt inn debutsingelen ved hjelp av lydfiler igjennom internettet. Og mer er på vei. Låten kan lastes ned helt gratis her.

torsdag, desember 01, 2011

Jula er her....i år også

Nå er vi på den tiden av året til og med mørkemenn svulmer litt opp rundt hjerterota og pynter med røde pentagramer på døra eller, holy my good, finner fram den store eska med julepynt. Uansett så er soundtracket til jula som "alltid" levert av Alternativ julekalender. Så også i år.

I dag 1 des startet de med å gi vekk Honningbarnas jule-epos "God jul Jesus". En feiende flott fanfare. Lastes ned helt gratis her.

Rett før helga kom Ryanbandens julesingel i 370 eks på gull vinyl, og et limitert antall med ekte Cielo Ryanbanden julesjokolade (og for de som aldri får nok, den finnes også som test pressing). Rett før helga kom også Haust og Okkultokrati med hver sin side på en julegrønn vinyl fra Fysisk format. Så da er det bare å håpe at Dødøge snart får utgitt sin julehyllest, til glede for store og små rockere.